mapa beograda
kalemegdan

KALEMEGDANSKA TVRĐAVA

Beogradska tvrđava je centralni i najstariji deo Beograda. Sačinjena od stare citadele i Kalemegdan parka, na ušću Save i Dunava. Već godinama Beogradska tvrđava je najposećenija turistička atrakcija ispred Skadarlije. Vekovima je gradska populacija bila koncentrisana unutar zidina tvrđave, stoga je istorija tvrđave vrlo dugo bila i istorija samog grada. Posle Kosovske bitke i pada srpske države, Beograd je izabran za prestonicu države Despota Stefana Lazarevića 1404. Posle gotovo dva milenijuma konstantnih opsada, bitki i osvajanja, tvrđava je danas poznata kao Kalemegdan, ime izvedeno iz Turskih reči kale (tvrđava) i megdan (bitka).

trg republike

TRG REPUBLIKE

Jedan od glavnih gradskih trgova i urbani centar Beograda, u srcu Starog Grada. Ovde se nalaze neke od najprepoznatljivijih gradskih zgrada, uključujući Narodni muzej, Narodno pozorište i statua Kneza Mihaila. Pomentu bronzanu statuu, koja prikazuje Kneza Mihaila na konju, izvajao je italijanski skulptor Enriko Paci, i postavljena je 1882. u čast knežovog najvećeg političkog dostignuća - oslobađanja poslednjih srpskih gradova pod Turskom vlašću (1867). Trg je jedan od najprometnijih u Beogradu, i jedan od centralnih trgovinskih ulica, sa preko 20 autobuskih i trolejbuskih linija koje prolaze tom trasom.

saborna crkva

SABORNA CRKVA

Saborna crkva (posvećena Svetom Arhanđelu Mihailu) je jedna od najbitnijih svetovnih mesta u državi. Crkva je i popularna turistička atrakcija. Preporučujemo posetu u toku radnih dana, jer se tokom vikenda u crkvi održavaju krštenja i venčanja, Posebnu vrednost crkvi daje kolekcija relikvija, među kojima su relikvije srpskog cara Stefana Uroša V, sačuvani delovi relikvija kneza Lazara, despota Stefana Štiljanovića, kao i grobnice Miloša i Mihaila Obrenovića, mitropolita Mihaila i Inokentija, patrijarha Gavrila V, patrijarha Vikentija II, Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića.

savamala

SAVAMALA

Početkom 2010, grupa umetnika počela je da pretvara Savamalu u kreativni centar Beograda. Zapisivali su priče stanovnika kvata kroz murale i osvežili obližnje parkove. Uz ovaj brzi razvoj, Savamala je počela privlačiti interes ljubitelja noćnog života i umetnika, zbog svoje široke ponude klubova, restorana i galerija. Danas Savamala uživa svetsko priznanje zbog svoje kulturne renesanse, koju su zabeležili novinari Financial Timesa, Wallstreet Journala i CNNa. The Guardian redovno prati dešavanja na Savamaloj, a lokacija se našla i na njihovoj listi deset najinspirativnijih mesta na svetu.

skadarlija

SKADARLIJA

Skadarlija je stara ulica u urbanom kvartu i nekadašnja opština Beograda. Smatra se boemskim kvartom grada, sličnom Pariskoj ulici Montmartre, poznata po broju siromašnih pesnika koji su je posečivali početkom dvadesetog veka. Restorani se ponose mnogim svetski poznatim gostima koji su tu ručali u prethodnim decenijama, Čak je i Alfred Hičkok prekršio svoju dijetu zbog Skadarlije. "Tri šešira" ugostila su poznate goste, među kojima su: gitarista Džimi Hendriks, politučar Džordž Buš, Josip Broz Tito, kralj Španije Huan Kralos I, Sandro Pertini i šahista Karpov.

muzej nikole tesle

MUZEJ NIKOLE TESLE

Muzej Nikole Tesle posvećen je životu i delu poznatog srpskog naučnika. Čuva više od 160.000 orginalnih dokumenata, 2.000 knjiga i dnevnika, 1.200 patenata, 1.500 fotografija, tehničkih pomagala, aparata, instrumenata i 1.000 planova i crteža. Arhiv Nikole Tesle priznat je od strane UNISCO programa pamćenja sveta 2003. godine, zbog svog presudnog značaja u očuvanju istorije električne revolucije i tog naučnog perioda. Stalna izložba organizova je 1955. Prvi deo čini, uglavnom, istorijska izložba, dok je drugi interaktivan sa 3D kompijuterski generisanim modelima Teslinih izuma.

usce shopping center

UŠĆE SHOPPING CENTER

Jedan od najvećih šoping centara u regionu, pokriva više od 130.000 metara kvadratnih, ima četiri nivoa i 1.300 parking mesta, na dva podzemna nivoa. Sačinjen od preko 140 prodavnica, restorana i outleta, uključujući: Tom Tailor, Zara, NewYorker, XMZ, Sport Vision, Pull & Bear, Samsung, Office, Nike, Fratelli Rossetti, C&A, Bershka, Terranova, HP, McDonalds, Calvin Klein, Tommy Hilfinger, Timberland, Sephora, KFC, Levi's, Springfield, Pandora, Lacoste, Huawei, GameS, Deichmann, Cinaplexx, BigPizza i još mnogo drugih.

splavovi

SPLAVOVI

Glavno mesto za noćni provod u Beogradu, sa preko 30 klubova na splavovima, Najpoznatiji među njima su: Freestyler, Shake n' Shake, River, Club 94, Tag, Teatro, Tilt i mnogi drugi. Za više informavija posetite beogradnocu.com.

beogradska arena

BEOGRADSKA ARENA

Beogradsk arena je višenamenska hala koja se nalazi na Novom Beogradu. Poznata manifestacija Eurovizija 2008. održana je ovde. Arena je bila mesto održavanja i poznatih sportskih takmučenja, među kojima su: EuroBasket 2005, 2005 Evropsko prventstvo u muškoj odbojci, 2007 Evropsko prvenstvo u stonom tenisu i 2007 Evropsko prvenstvo u džudou. arena je ugostila i brojne muzičke zvezde: 50 Cent, Backstreet Boys, Beyoncé, Eric Clapton i Steve Winwood, Leonard Cohen, Phil Collins, The Cult, Bob Dylan, Guns N' Roses, Iron Maiden, Elton John, Alicia Keys, The Pussycat Dolls, Queen, Jennifer Lopez, Rihanna, Shakira, Sting, Whitesnake, One Republic i mnoge druge.

zvezdara park

ZVEZDARA PARK

Zvezdara je najveća šumska zona u Beogradu i glavni izvor gradskog kiseonika. Iako je Košutnjak-Topčider kompleks često nazivan "Beogradska fabrika kiseonika", Zverzadra park nosi nadimak "levo plućno krilo Beograda". Pored obzervatorijuma, unitar šume se nalazi Institut Mihailo Pupin i sedam manjih stadiona u severnom delu. Dečiji kompleks Zvezdanij gaj se takođe nalazi unutar kompleksa. Sa južne i severne strane šuma je povezana sa Adom Hujom i Šumicama, koje čine Beogradski zeleni put, preko parkova i avenija.

beogradska arena

BEOGRADSKI SAJAM

Beogradski sajam je kompleks sačinjen od tri velike kupole i gomilu manjih sala kojima se nalazi većina beogradski trgovinskih sajmova. Svake godine Beogradski sajam je domaćin za preko 30 redovnih internacionalnih sajamskih manifestacija. Preko 5.000 kompanija ima godišnje izložbe ovde, sa preko 1.500.000 posetioca. Mnoge od ovih manifestacija čine deo internaciolanlnih organizacija: Međunarodni sajam tehnike i tehničkih inovacija, Međunarodni sajam odeće - Svet mode, Međunarodni sajam nameštaja, opreme i dekoracije enterijera, i Jugoistočni Evropski sajam gradnje su deo Pariskog UFI.

ada ciganlija

ADA CIGANLIJA

Ada Ciganlija, skraćeno nazvana Ada, je rečno ostrvo pretvoreno u poluostrvo, u središtu Savinog toka kroz centar Beograda. Kako bi se iskoristila njena pristupačna lokacija, ostrvo je pretvoreno u rekreacionu zonu, punu parkova i sportskih terena, koji tokom letnje sezone, dnevno poseti i po 100,000 ljudi i preko 300,000 vikendima. Zahvaljujući ovoj popularnosti i brojnim kupalištima dobila je nadimak "Beogradsko more", što je 2008. postalo i zvanični slogan. Ada Ciganlija ima jedinstveni ekosistem, stvarajući oazu u centru grada. Većina poluostrva je pokrivena šumom.

hram svetog save

HRAM SVETOG SAVE

Jedna od najvećih pravoslavnih crkvi i među najvećim crkvama na svetu. Hram je posvećen Svetom Savi, osnivaču Srpske pravoslavne crkvei bitnoj srednjovekovnoj figuri Srpske istorije. Izgrađena na Vračarskom platou, mestu gde je prethodna crkva spaljena 1595. od strane Turskog velikog vezira Sinan Paše. Crkva dominira gradskim pejzažem i verovatno je najmonumentalnija građevina u Beogradu. Pogledom iz vazduha, može se videti da je crkvena arhitektura isplanirana u obliku Grčkog krsta. Njenu veliku centralnu kupolu podržava, sa svake strane, po četiri manje kupole podržane sa apside. Ispod svake manje kupole je galerija.